Не е трудно да се промениш

Нямах търпение да дойде ред и на този пост… не просто защото съм горда с промяната, която постигнах, а и защото смятам, че засягам често срещан проблем при много жени, дори и мъже.
И колкото и да не ми се искаше да публикувам снимки от най-неприятния си период в интернет пространството, все пак ще го направя, за да покажа, че когато човек е упорит, може да постигне целите си и да обикне повече себе си.

СНИМКА 1 - 52 кг.; СНИМКА 2 - 43 кг.
СНИМКА 1 – 52 кг.; СНИМКА 2 – 43 кг.

Как започна всичко…
В края на 10ти клас, 2008 година, тежах 51-52 килограма. Естествено тези килограми никак не отиваха на моя ръст, който беше малко над метър и петдесет. Бях свикнала с тях – с онова опъващото чувство в дънки, с обикалянето по магазини, търсейки дрехи, които визуално вталяват и какви ли не още трикове, с които да скрия това, което не исках да се забелязва от останалите.

Решението да предприема сериозни мерки дойде през сезона на банските същата година. Не съм се интересувала от диети, не бях експерт, но реших да се доверя на своята интуиция. Явно тя е била успешна, защото 9 месеца по-късно, тежах 42-43 килограма, чувствах се добре и най-важното – успях да задържа теглото си.

Днес все още разчитам на методите, които използвах тогава, затова реших да ги споделя с вас. Няма гаранция, че при вас ще проработят на 100%. Вярвам, че всеки е различен и трябва да изучи подробно своето тяло, но това са малки трикове, стъпки, валидни за всеки, които постепенно водят до резултати, които ни карат да се чувстваме по-добре в кожата си.

bavno-no-sigurno-otslabvane-za-lqtoto_6606

1. Начало на деня с чаша вода с мед или лимон
Това беше първата стъпка, с която започнах промяната. Водата трябва да е топла и да се изпие още със ставането сутрин. Напитката помага за ускоряване на работата на храносмилателната система и разгражда мазнините. Важно е водата да не е студена, защото дори през лятото студените напитки поставят тялото в стресова ситуация заради големите температурни амплитуди.

2. Закуската трябва да бъде пълноценна и засищаща, а вечерята – лека
Неслучайно казват: „Закуската изяж сам, обядът раздели с приятеля си, а вечерята дай на врага си“. Редовната закуска сутрин ще ви застрахова да не озвереете от глад през деня и ще ви даде повече енергия за ежедневните дейности. Преди не закусвах редовно, но вече това се превърна в една приятна част от деня ми и никога не пропускам да закуся, колкото и рано да ставам.
След закуска имаме куп ангажименти, които неусетно ще изгорят приетата храна. При вечерята обаче нещата не стоят така, затова е добре тя да бъде лека и най-късно два часа преди лягане. Изборът за вечерно меню също е важен. Аз предпочитах салати, месо на скара или печено във фурна със зеленчуци. Понякога вечерях и печени картофи на фурна, защото твърде много ги обичам.

3. Консумиране на правилните въглехидрати
Напоследък думата „въглехидрати“ звучи като нещо страшно и много, много вредно. Според мен обаче въглехидратите са наистина важен източник на енергия и избягването им изцяло е излишна крайност. И да, изпробвала съм нисковъглехидратен режим и той не доведе до никакви положителни резултати освен вялост, прилошаване и ниско кръвно.

Ако не прекаляваме с този вид храна, от нея можем да черпим само ползи. Неслучайно има добри и лоши въглехидрати. Онези, добрите, са бавните, които изискват повече време, за да се разделят на елементарните им форми и по този начин, повече време биват усвоявани, което носи на организма постоянни доставки на енергия за по-дълъг срок.

Тези въглехидрати се съдържат в изобилие в кафевия ориз, картофите, зърнените храни, пълнозърнестия хляб, плодовете, зеленчуците, ядките. Аз например обожавам картофи и не мога да си представя да се лиша от тях (не от пържените естествено, а печени или на пюре)! Те са отличен източник на витамини C и B6, фолиева киселина и фибри.

4. Избягване на тежки храни
Под тежки храни разбирам така наречените фаст фууд, пържени и много мазни ястия, тежки сладкиши, млечни шоколади, вафли, чипсове и останалите примамващи подли изкушения. Това не означава да ги изключваме напълно, а да не присъстват в ежедневното ни меню.

5. Замяна на гореизброените неща с по-здравословни алтернативи
След като допреди известен период бях свикнала да хапвам по някоя вафла в училище, хамбургер или милинка, сега трябваше да заместя всички тези неща с нещо по-здравословно. В междинното ми хранене най-често присъстваха ядките като индийското кашу или орехи с мед, плодове, плодово мляко, черен шоколад и тук-таме (за душата) по един бонбон червен Lindt. Въпреки че на теория млечният шоколад не е препоръчителен, почти всеки ден си доставях това малко удоволствие без никакви угризения.

6. Много, много вода
Всички ние знаем, че водата е жизнено необходима за нас и въпреки това за някои е много трудно да изградят навик да пият поне литър и половина от нея на ден. Аз също не можех, но бавно и постепенно се научих. От литър и малко, сега без да се усетя на ден мога да изпия 3-4.

7. Изключване на газираните напитки, сокове със захар или подсладители.
Имах приятелка, която категорично беше решила, че трябва да свали някой килограм, затова заяви, че спира изцяло сладкото. Явно обаче под сладко тя разбираше само твърдите храни, защото по цял ден носеше със себе си студен чай, сокове, кола и подслаждаше кафето си с 3 захарчета. Когато видя, че не постига резултати, се върна към старото си ежедневие със захарните десерти. Споменах й къде според мен бърка, но тя не ми обърна особено внимание.

Безспорно газираните напитки са един от най-предпочитаните начини за утоляване на жаждата, но голямото количество фруктоза в тях не само води до напълняване, но и до много други здравословни проблеми.

Вижте подробно какво се случва във вашия организъм, когато посягате към поредната чаша от газираната течност, както и какви могат да бъдат последствията тук.

Относно напитките с подсладители също няма да пиша подробно, защото предполагам, че всеки е чувал за вредните последици, до които могат да доведат те. Когато излизате навън, може да замените тези напитки с чай, фрешове или сода с лед и лимон.

8. Спортът като част от ежедневието
Според диетоложката Енджи Касабие ключът за хубаво тяло е 70 процента правилно хранене и 30 процента тренировки. И наистина – без тренировки резултатите просто не могат да бъдат същите. Под перфектна фигура аз разбирам не просто слабата, а изваяната, стегната, а за нея трябва и спорт. Не е нужно да изтезаваме себе си с твърде тежки тренировки или задължително да се запътим към фитнеса.

Първата най-проста стъпка е ходенето. Аз също започнах с нея. Всяка сутрин ходих в парка около 30-40 мин. (Тичането не ми е любимо). Постепенно към тази дейност добавих различни тренировки вкъщи по 3, 4 пъти седмично. Първата тренировка, която изпровах беше от златната колекция тренировки на Синди Крауфорд. Вече правя други упражнения, но понякога просто от носталгия отново пускам диска й. Имам богат плейлист с упражнения от различни инструктори, така че в някой друг пост може да ги споделя. (И всичко е в Youtube – велик сайт!)

9. Изградете тези навици за цял живот
Имах колега в университета, който при всеки мой отказ да хапна нещо твърде сладко или тежко, казваше: „Пак ли си на диета?“ Изцяло отхвърлям тази дума. Под диета аз разбирам нещо крайно, нещо за кратко, след което ще се върнем към старите вредни навици. За да се чувстваме винаги добре, трябва да се научим да ценим качествената храна и движението. Този начин на живот е страхотно описан в книгата – „Французойките не пълнеят“. Идеята на авторката е, че не диетите, а любовта към храната могат да ви направят и щастлива, и красива! Нещата са прости! Спреш ли веднъж с боклуците, чаша вино на вечеря и блокче натурален шоколад за десерт могат да се превърнат в най-голям разкош! Необходимо е да се контролирате, да балансирате и да се храните с качествени и истински неща. Това са тайните на френската рецепта за щастие – умереност, хармония и любов не само към храната, но и към живота.

10. Без излишно вманиачаване
Този въпрос се препокрива с предишния донякъде. Тук просто искам да спомена, че след този голям личен прогрес, претърпях още много промени. В първи курс като студентка изкарах хепатит, който беше една повратна точка. Трябваше да огранича спорта и променя храната си за 6 месеца, които доста се отразиха на тялото ми и качих няколко килограма. Реших да сваля тези 2-3 килограма чрез какви ли не нови за мен схеми, тренировки, режими, от които нямах никаква полза. Когато нещо не е подходящо за теб, по-добре не го прави! Аз го направих и все още търпя последствията от тях. Този период отмина, но все още си го спомням с неприятни чувства. Давам си сметка, че нищо крайно не е хубаво, и че човек трябва да изследва и слуша своето тяло. Затова и сега, изреждайки нещата, които ми помогнаха в борбата с килограмите преди, си напомням, че това са моите правила и не е необходимо да измислям и експериментирам с нови.

rt
Снимки от 2013г.
DSC_0101
Последни измервания – 2014г.

А кои са вашите златни правила в отслабването? 🙂

Вашият коментар