Спешна помощ при мрачно настроение

Ситуацията и тревожните новини напоследък, настъпването на хладното време лесно могат да допринесат за по-мрачното ни настроение, а дори и лека форма на депресия. Признавам си, че при мен това настъпи преди време в периода, в който спрях да работя около наближаващото майчинство. Лично за мен динамиката е нещото, което ме държи будна, жива и прекаленото спокойствие и почивка всъщност ми влияят много зле.
Първите дни вкъщи, след като прекратих ангажиментите си, минаваха добре. Планирах какво още остава да подготвим за бебето, видеата, които да снимам, но в един момент усетих как това спира да бъде достатъчно. Изпадах в някакво депресивно състояние всеки ден. Сега, разбира се, всичко е разминало и с грижите около малката дори няма кога да си замисля и поддам на подобно настроение. Тогава обаче не можех да си го позволя и знаех, че в случая само аз мога да си помогна. Затова и трябваше бързо да намеря решение.
Знам, че през такива моменти преминава всеки по една или друга причина. Знам и че няма да ви разкажа нищо ново, но понякога просто забравяме малките неща, които винаги са на помощ около нас.

1. Подобаващ старт на деня
Необходимо е да посрещнем утрото с положителна нагласа и някакъв ред, който да ни накара да почувстваме, че владеем ситуацията. С ленивост ще постигнем и подобно настроение. Създайте си красив малък ритуал. Такъв би бил хубавата закуска с чаша ароматно кафе. Съветът ми също е с него да стоите далеч от компютър или телефон. Вземете някоя хубава книга и й се отдайте напълно. Четивото създава уют, усещане за комфорт и безгрижие.

2. Раздвижете се!
Няма по-тонизиращо нещо от тренировката, а освен че ни вкарва във форма, истински избистря ума ни. Във всички моменти, когато не съм се чувствала добре психически, това е бил начинът да рестартирам съзнанието си. Чувствам се по-силна, борбена и като бонус – по-стройна! 🙂Спешна помощ при мрачно настроение
3. Нагласете се!
Много често, когато сме сломени, просто искаме да останем вкъщи и да се отдадем на настроението си. Това не води до нищо. После само бихме се ядосвали, че сме профукали напразно деня си. Затова колкото и да ми е криво, се налагам и сядам пред тоалетката. Нанасям любимата си грижа за кожа, след което идват гримът и прическата. Не е нужно да сътворяваме нещо сложно, а да стигнем до момента, в който ще харесаме себе си повече и с нетърпение ще искаме да се покажем навън в свежата си визия. Тук, разбира се, е не по-малко важен гардеробът, така че облечете свой любим тоалет, чанта, обувки.

4. Марш навън!
Тук допълвам предишната точка. Разкрасителните процедури наистина помагат, но да покажем себе си после сред  хора е нещото, което завършва нещата. За ползите от разходките се говори постоянно, но допълнени с ведро настроение и самочувствие, са си една истинска мотивационна инжекция.

5. Насладете се на компанията със себе си.
Не е нужно да търсите компания, с която да излезете. Има нещо много специално в това да останете насаме с мислите си. Вземете си чаша хубаво кафе в движение или седнете в някое уютно китно кафене. Насладете се на момента. Разгледайте всеки детайл около вас или позяпайте минаващите хора. Тези моменти са особено специални и аз лично често се възползвам от тях. Ако пък ви е трудно да стоите, без да правите нищо, вземете книжка със себе си, дневник или слушалки за любимата ви музика. Още нещо, което може да направите отново сами, е да се отправите към някой кино салон. Филмът там не е като този вкъщи, всеки го знае, а и готовите пуканки, кола са още един непринуден момент, който ни кара да се чувстваме в нетипичната обстановка, далеч от вкъщи.

6. Направете нещо импулсивно.
Когато ни е наистина кипнало, е и най-добрият момент да се поглезим с нещо, за което иначе не смеем. Това може да бъде покупка или някакво действие. Шопингът е най-лесният вариант, а има и още много като резервация в нов ресторант, в който да пробваме нова кухня, разкрасителна процедура или да резервираме почивка, която иначе все отменяме. Истината е, че понякога просто го заслужаваме!

7. Не забравяйте хората около вас.
Замислете се… винаги има човек, към когото да се обърнем. Не губете време да се самосъжалявате. Вдигнете телефона и се обадете на свой близък, на когото може да изплачете болката си. Ако пък е наблизо, просто отскочете да го видите. Истинското семейство, приятели, са именно най-ценното нещо и хората, които истински искат и биха ни помогнали.

Това са няколко толкова просто и лесни стъпки, които забравяме, когато мрачното настроение ни е обзело. Нека си напомняме, че след всяка буря изгрява слънце и с всеки път преборваме по-бързо подобни моменти. А вие какво правите, когато сте мрачни? 🙂

One Reply to “Спешна помощ при мрачно настроение”

  1. Аз лично, когато съм мрачна, правя няколко неща, които много обичам:
    1. Усилвам си любимите парчета вкъщи
    2. Звъня на една от бъбривите ми, позитивни приятелки – винаги ме свежва!
    3. Излизам с някого на разходка – най-добре дълга, сред природа.
    🙂

Вашият коментар