Бюти грешките от тийнейджърството

Връщате ли се често в тийнейджърските си години? Променили ли сте се оттогава и смеете ли се на някои стари снимки или възвърнали се в съзнанието ви моменти? На това какво ви е харесвало или как сте изглеждали?
Е, аз наскоро отново се върнах назад – в края на гимназията и началото на университета.
Случи ми се, когато се прибрах в родния си град, ровейки сред стари оставени вещи, сред които предимно козметика.

Първото, което още от сега отбелязвам като грешка, е това да държим и да не изхвърляме толкова много време гримовете си. Да, не съм го направила с цел да ги ползвам отново, но понякога наистина не се усещаме, когато не е минало толкова време, а всъщност срокът е изтекъл. Затова като първо златно правило: следете годността на продуктите и ги изхвърляйте веднага, когато е нужно.
2. Едно от нещата, които открих сред вещите, беше пинсета, която честно казано прекалявах да използвам. Предполагам, че всички родени в началото на 90-те са преминали през модата на тънките вежди и повечето като мен съжаляват за този избор. След скубане част от косъмчетата всъщност не се възстановяват така лесно. Затова и днес отделям 1/3 от грима си в това да оформя веждите си… а иначе съм сигурна, че нямаше да има особено голяма нужда. Случва ли се и при вас?

3. Помните ли също така какви фон дьо тени сте използвали в началото? Аз мисля, че започнах с марките Impala, Golden Rose, после с AVON и още… но не е това проблемът, а фактът, че съм използвала грешния нюанс. На моменти е идвал тъмен, а през лятото, хващайки тен, твърде светъл и лицето ми изглежда нелепо бяло на снимки. Тогава някак не съм се замисляла.

4. Коректор… тогава още не знаех изобщо защо ми е и каква ползва носи. Ако фон дьо тенът не е хидратиращ, то ще стои изключително зле в зоната под очите, ще се събере и ще ни състари видимо. Затова и се поучих от грешките си и сега е неразделен продукт от ежедневната ми грим рутина. Ако сега трябва да избера дали искам да ползвам коректор или фон дьо тен, то определено бих избрала коректора.

5. Имала ли съм нужда от крем тогава изобщо? Отговорът е да! Помня как след измиването на лицето често продължавах директно с грима, а после се дразних, че той не стои така добре отгоре. Кремът създава тази по-гладка текстура и допринася за доброто състояние на кожата ни. Затова на каквато и възраст да сте, е важно да се погрижите тя бъде добре хидратирана и подхранена.

6. Като говорим за грижа за кожата, то е нужно да знаем коя козметика е правилната всъщност.  Една от най-големите ми грешки е това, че не съм се интересувала достатъчно и съм ползвала неподходящи продукти спрямо типа и състоянието на моята кожа. Помня как в гимназията ползвах тоалетно мляко, с което да почиствам кожата си. То съдържаше масла и я хидратираше добре, но това не е особено подходящ продукт за мазна кожа, каквато е моята. Това беше и една от причината да се боря с дразнещо появяващите се по лицето ми пъпки. Затова когато имате проблем с акне, пъпки, не търсете причината само в грима, който ползвате, а и в начина на почистване и грижата. Анализирайте добре кожата си, открийте кой тип е и използвайте козметиката, подходяща за нея.
А как може да го направите? По тази тема съм посветила цяло видео в канала си, което да ви помогне и улесни.

7. Измиване на лицето. Толкова е важно, а е факт, че понякога ни домързява. Спомням си първи курс, когато често излизах с колегите си. Прибирах се късно, грабвах мицеларната вода и бях готова за сън. Факт е обаче, че това не е достатъчно да почисти в дълбочина кожата ни. Измиването е необходимо както сутрин, така и вечер, и то при всеки тип кожа.

8. Необходимо е да поддържаме чисто не само лицето си, но и четките, с които го гримираме. Те натрупват мръсотия, която лесно ще причини появата на пъпки. Затова се грижете добре за тях, мийте ги редовно – веднъж седмично е добър вариант при ползване за лична употреба. Друг вариант е да ползвате дезинфектант за четки след всяко ползване. Отново ще се налага да ги миете, но може да го отложите за ден, два по-късно. Да, помня как и мен ме е домързявало, но сега като професионален гримьор осъзнавам колко отговорно е четките да бъдат добре почистени и как това може да ни спести много други главоболия.

9. Не прекалявайте с грима! Все още се наслаждавам на подготовката на грима си, но вече осъзнавам, че няма нужда той да бъде в повече. Разглеждайки снимки отпреди няколко години, виждам колко повече грим съм нанасяла и истината е, че сега  се харесвам  повече. Идеята на грима е да подчертае чертите ни по нежен начин и красив начин, без да прекаляваме.

Това са част от грешките, които аз съм правила като тийнейджър,  драсвам ви всичко набързо още от родния си дом, защото много исках да споделя  размислите си по темата и много ще се радвам вие да ми споделите какво сте променили в грижата за кожата си и начина си на гримиране? Правили ли сте част от моите грешки? И трябва ли да ги наричаме грешки, щом те са нещото, от което учим, променяме се и с времето обикваме все повече себе си. Какво мислите вие? 🙂

Вашият коментар