Какъв тип е вашата кожа?

Здравейте, приятели! Отново измина дълго време от последната ми публикация, но напоследък сякаш бях загубила музата си да пиша. Около посрещането на 2017-та обаче си дадох обещание, че тя трябва да бъде една страхотна година, изпълнена с много нови събития и постигнати цели… една от тях именно е да драсвам по-често в блога. Затова и съм си поставила за задача всяка седмица да подготвям поне един пост, а ако бързо вляза в ритъм, и два…надявам се! 🙂

Първата статия за тази година реших да посветя на една важна, но често пренебрегвана тема – типовете кожа. По време на работата ми като гримьор към марката МАС, срещнах немалко жени, които избират своя фон дьо тен най-вече според покривността му, завършека и чак на последно място според типа кожа.
За да стои дълго и добре върху кожата ни обаче, продуктът трябва да бъде съобразен със състоянието и нуждите й.

Как да разберете към кой тип принадлежи вашата кожа?

Closeup portrait of young lady holding a mirror

Първата стъпка е да застанете пред огледалото с чиста кожа на хубава дневна светлина.  Разгледайте я добре и вижте дали ще забележите белези като лющене, лъщене, твърде видими пори или нещо друго.

skin-types1-300x256Кои са основните типове кожа и как да ги познаете? Важно е да обърнете внимание и на това как кожата Ви реагира през останалото време на деня. Усещате ли стягане и опъване след измиване? Има ли зони, които остават видимо сухи, въпреки че сте нанесли хидратиращ продукт? Има ли някакви фактори в начина Ви на живот, които биха довели да сегашното й състояние?

1. Суха
– усеща се опъване на кожата след измиване
– видимо сухи или лющещи се зони
– кожата може да изглежда с груба и неравна текстура, без блясък
– порите са почти невидими

– при този тип кожа фините линии се появяват сравнително по-рано, отколкото при други

Тук искам да обърна внимание на това, че много дами бъркат дехидратираната кожа със суха. Начинът ни на живот, климатичните условия и други фактори много често може да повлияят временно на състоянието на нашата кожа. Затова и е напълно нормално явление мазна кожа да има дехидратирани или лющещи се участъци.  Винаги имайте предвид, че при видими пори, то кожата няма как да бъде определена като сух тип.

2. Комбинирана кожа
– омазняване в Т-зоната (челото, носа и брадичката)
– леки сухи участъци в зоната около бузите
– по-видими пори на челото, носа и брадичката

3. Мазна
– лъскава кожа, особено в Т-зоната
видими пори
– по-слабо изразени признаци на стареене като фини линии

4. Чувствителна кожа
– може да варира от суха към мазна
– лесно раздразнение от козметика, хидратиращи или почистващи продукти
– чувствителност и склонност към зачервяване
– сърбеж или петна

5. Нормална
–  гладка текстура с фини пори
– липса на пъпки
в рамките на нормалното е да се забележат леко сухи участъци при бузките или пък слабо лъщене на кожата в Т-зоната

skin-types-02След като определите своя тип кожа, трябва да предвидите и правилния тип козметика, с която да я поддържате. Скоро очаквайте подробен пост на тази тема!

Вижте кой е най-добрият фон дьо тен за Вас от МАС, като кликнете ТУК. В този пост съм описала подробно всеки един продукт на марката според различните типове кожа и още важни характеристики. 🙂

 

Вашият коментар